Aan de slag met de winkelstraten!

Nog een paar weken en dan is het Koopmansplein af. Als vervolg op het nieuwe plein gaat de gemeente Assen de komende jaren aan de slag met vijf straten in de binnenstad: de Kruisstraat, Marktstraat, Weiersloop, Oudestraat en het oostelijk deel van de Gedempte Singel. OKRA Landschapsarchitecten (tevens de architect van het Koopmansplein) heeft voor alle vijf straten conceptontwerpen gemaakt. Deze ontwerpen kun je helemaal onderaan de pagina bekijken. De uitstraling van het Koopmansplein en de Brink wordt daarin doorgezet: meer ruimte voor groen en water, plekken om fietsen te stallen, nieuwe verlichting, goede toegankelijkheid, ruimte voor activiteiten en meer aandacht voor verblijven en ontmoeten.

De ontwerpen van OKRA zijn mede gemaakt op basis van input die we eerder dit jaar hebben opgehaald en het eerste zichtbare project vanuit de binnenstadsvisie die onlangs door de gemeenteraad is vastgesteld.

Net zoals bij het Koopmansplein, wordt niet alleen de openbare ruimte aangepakt. Samen met pandeigenaren worden ook gevels hersteld. Zo is de gevel van de VVV in de Marktstraat dit jaar al in oude staat teruggebracht. Daarnaast maken we zogenaamde toolboxes (inspiratieboeken) voor uitstallingen, terrassen en vergroening zodat we ook de uitstraling verder verbeteren. Met deze totaalaanpak proberen we niet alleen de openbare ruimte aan te pakken maar samen met eigenaren, ondernemers en bewoners de totale uitstraling in de straten aan te pakken.

Singelstructuur
Assen kende vroeger een singelstructuur rond het klooster op de Brink. Met de uitbreiding van het Drents Museum is de singel weer open langs de Ooster- en Zuidersingel. Ook in het ontwerp van de Gedempte Singel komt de singel weer terug, alleen niet als open water (te weinig ruimte), maar in de vorm van klimaatwadi’s. Een wadi is een verlaagde groenzone die tijdelijk water kan bergen bij een forse bui en heeft als voordeel dat we bomen en planten kunnen toevoegen voor een groene uitstraling. Er is al een kleine wadi ter hoogte van de Oude Molenstraat als onderdeel van het Koopmansplein.

Klimaatadaptatie
We houden bij de herinrichting van de straten rekening met klimaatverandering. We maken extra ruimte op en onder de straat voor het opvangen van water bij piekbuien. Er komt extra groen voor verkoeling in de zomer om hittestress tegen te gaan. Ook houden we bij de bomen en planten rekening met de soorten die in Drenthe voorkomen. Door verschillende soorten te planten, proberen we vogels en insecten te helpen aan schuilplekken en voedsel om zo de biodiversiteit te versterken en de binnenstad te verbinden met het Asserbos, landgoed Overcingel en de Drentse Aa.

Planning
Op maandag 5 juli zijn we in gesprek geweest met de ondernemers van de verschillende straten. De suggesties gaan we dit najaar verwerken in het ontwerp. Daarna volgt een technische uitwerking en selecteren we een aannemer die de werkzaamheden gaat uitvoeren. De werkzaamheden worden stap voor stap uitgevoerd in 2022-2023. De eerste werkzaamheden starten in het najaar van 2022. 


Heb je suggesties over deze ontwerpen? Geef dat dan door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Bericht delen