Kunstenaars en ontwerpers in binnenstad aan de slag met vertaling Drents DNA

Binnenstadsorganisatie Vaart in Assen (ViA) ontvangt van het Fonds Creatieve Industrie een subsidie van € 30.000 voor het laten maken van een verdere uitwerking van ruimtelijke kaders en ontwerpen van de binnenstad. Duo’s van ruimtelijk ontwerpers en beeldend kunstenaars gaan hiervoor samen aan de slag met het begrip Drents DNA. Dit is een centraal thema in de binnenstadsvisie, die in 2021 is vastgesteld. Door het begrip verder te concretiseren bieden zij ViA en de gemeente Assen inspiratie en een aantal ruimtelijke kaders voor de toekomstige plannen in de binnenstad.

Bij de beoordeling van de aanvraag van ViA is het Fonds Creatieve Industrie met name positief over de inzet van beeldend kunstenaars bij de ontwerpopgave van de binnenstad. ‘Daarmee onderscheidt het voorstel zich van veel andere.’ Het vertalen van de lokale waarden in de vorm van het zogenaamde Drents DNA naar ruimtelijke interventies vinden zij een goed uitgangspunt.’

Binnenstadsvisie
ViA en de gemeente Assen hebben behoefte aan een verdere uitwerking van de plannen die voortkomen uit de binnenstadsvisie. Het gaat daarbij onder andere om het realiseren van een groot aantal woningen en het compacter maken van het winkelgebied. Halverwege de uitwerking van de ruimtelijke ideeën hebben betrokkenen bij de binnenstad en inwoners de gelegenheid om mee te denken. Zij kunnen daarbij reageren op de eerste schetsen en beelden die de duo’s hebben gemaakt.

Assense kunstenaars
Voor de inzet van beeldend kunstenaars draagt de gemeente Assen € 30.000 bij uit de coronamiddelen die bedoeld zijn voor culturele zzp’ers. Het gaat om kunstenaars uit Assen of die verbonden zijn met de Drentse hoofdstad. In totaal kunnen zes kunstenaars meedoen aan het ontwerptraject. ViA en de gemeente Assen starten zo snel mogelijk met de selectie van beeldend kunstenaars en ontwerpers. 

Meer informatie
​Ben je kunstenaar in Assen en wil je meedoen? Lees meer op de site van Vaart in Assen

Bericht delen