Assen geeft veilig de ruimte met streetsigning en pitdames

Nu het drukker wordt in de binnenstad van Assen wil binnenstadsorganisatie Vaart in Assen op een gastvrije en een voor de Assenaren herkenbare manier het winkelende publiek helpen om zich aan de 1,5 meter afstand maatregel te houden. Afgelopen zaterdag werd er namelijk met op pitdames geïnspireerde hostessen, streetsigning en aangegeven looproutes een eerste pilot gehouden om het effect te testen op het winkelende publiek.

Racen zit natuurlijk in het DNA van Assen. Vandaar de keuze voor het pitdame thema van de hostessen. “Veel meiden uit Assen zijn zelf ook pitdame geweest en het geeft je een ander gevoel dan bijvoorbeeld de beveiligers bij de marktafzetting” geeft een lokale ondernemer aan. “Het voelt nu zelfs als een echte pitstop”, volgens een winkelende bezoeker in de Oudestraat: “Nu moeten we ook snel, effectief en veilig door de winkelstraat, net een pitstop!”

De eerste stap van de campagne was een proef met tijdelijke mobiele handenwas-units. “Hier kregen we van de ondernemers en lokale bezoekers zoveel positieve reacties op dat we ze direct zelf aangeschaft hebben. Zolang de maatregelen duren, laten we ze in de binnenstad staan.” Geeft binnenstadsregisseur Kjeld Vosjan aan. “En we hebben vandaag gezien dat deze proef ook erg geslaagd is! In de twee straten van de proef (Oudestraat en Mercurius) bleef het winkelend publiek per looprichting veilig gescheiden van elkaar en was er ruimte genoeg om de 1,5 meter afstand te blijven handhaven. Als je dan de hoek om liep naar een straat zonder maatregelen dan zag je toch dat het publiek weer door elkaar ging lopen.”

Niet alleen het winkelende publiek reageerde enthousiast. Ook bij de ondernemers is er veel steun voor de aanpak. “Natuurlijk hebben alle ondernemers zelf goede maatregelen getroffen in hun eigen zaak maar op straat begint de binnenstadsbeleving, dus ook daar moet een gevoel van veiligheid heersen”, aldus Vosjan. Vaart in Assen gaat de pilot nu verder uitrollen naar de gehele binnenstad en blijft oplossingen zoeken om winkelend publiek en de ondernemers zoveel mogelijk een veilig en welkom gevoel te geven.


Bericht delen