Op weg naar...een nieuw Koopmansplein #voorlopigontwerp

Heb je ook je favoriete Koopmansplein gekozen? En denk je dat er daarna niks meer gebeurd is? Dat snappen we, want op het plein zelf is niet veel nieuws te zien. Maar achter de schermen zijn we hard aan het werk. De komende maanden vertellen we je meer over wat er allemaal bij komt kijken voor het plein er ligt. Vandaag: voorlopig ontwerp.

Het winnende ontwerp van het Koopmansplein was een schetsontwerp. De afgelopen maanden hebben wij dit schetsontwerp samen met OKRA technisch en inhoudelijk verder uitgewerkt. 

Aanpassingen ten opzichte van het schetsontwerp

De belangrijkste aanpassingen zitten onder de grond. Omdat het Koopmansplein op het laagste punt van de binnenstad ligt, komt er extra waterberging op en onder het plein. Om voorbereid te zijn op de energiestransitie worden ook de nodige kabels en leidingen verlegd en trafo’s verplaatst. 

Op het plein zelf is het minipodium verplaatst van het terraseiland naar het speeleiland. Ook is het speeleiland verder uitgewerkt met de Kinderraad. Voor een goede aansluiting op de omliggende straten, komt de rijbaan van de Gedempte Singel dichter op het Koopmansplein te liggen. Dit geeft meer loopruimte voor de gevel van warenhuis Vanderveen. Aan de noordkant van het plein is de plek van de eilanden iets verschoven. Zo wordt het zicht op de Oudestraat – zeker na het openmaken van de passage in ’t Forum – verbeterd. 

Meer over de aanpassingen lees je in deze flyer

Informatiebijeenkomst raad

Op donderdag 30 januari kunnen raadsleden tussen 19.00 en 19.30 uur het voorlopig ontwerp en de bijbehorende themakaarten bekijken tijdens een inloopbijeenkomst. OKRA Landschapsarchitecten en het gemeentelijk projectteam zijn aanwezig om hierover in gesprek te gaan. Ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. De bijeenkomst vindt plaats in de hal van het Stadhuis.

Planning

De aanbesteding voor een aannemer wordt in februari afgerond. Het VO wordt vervolgens met de aannemer uitgewerkt tot een uitvoeringsontwerp. Vanwege het TT Festival starten de werkzaamheden na de bouwvak. Met een verwachte bouwtijd van ongeveer 1 jaar is het plein dan voor de TT van 2021 klaar. 

Bericht delen